4 стратегии при търсенето на работа в чужбина

0
570

Едно от най-важните професионални умения, които трябва да усвоим, е как успешно да си търсим работа. В днешно време това е доста трудно. Всеки има достъп до интернет, безкрайни възможности да се презентира, което прави конкуренцията още по-сериозна. Да, работа има много, но как успешно да открием онази, която е за нас.

Всеки знае, че с обикновено кандидатстване по обяви, разпращане на мотивационни писма и CV-та едва ли ще го изберат за работата на живота му. Още повече за сериозна кариера в дадена сфера. Как тогава да подходим? С хитрост.

Успешни стратегии за намиране на работа в чужбина, а и не само

Ако използвате тези стратегии, без значение дали си търсите работа в България, или отвъд океана, ще се убедите, че те работят ефективно. Ето как да ги прилагате.

Стратегия 1: Довери се на приятел/познат да те препоръча

Може би най-лесният, безболезнен и ефективен начин е личният контакт. Затова се срещаме с хора цял живот, затова завързваме контакти и приятелства – за да са ни от полза. Може би ви звучи малко егоистично, но е така. Със сигурност имате поне един познат/приятел, който може да ви препоръча за работа на подходящото място. А и днес е още по-лесно покрай всички социални мрежи. Може да намерите когото искате и да го помолите за услуга. А той няма как да се скрие, защото щом прочете написаното от вас, вие ще получите индикация, че го е видял. Няма скрито покрито!

Стратегия 2: Използвайте фирма за набиране на персонал за работа в чужбина

Ако сте се ориентирали към чуждия работен пазар, доверете се на фирма, която ще даде всичко от себе си, за да ви подсигури желаната работа. Към кого да се обърнете за помощ? Към фирма с дългогодишен опит, с отношение и отзивчивост към нуждите клиента, с традиции, фирма, която ще ви даде гаранция за вашия успех.

Стратегия 3: Потърсете в интернет, но внимавайте

Интернет е полезен ресурс за какво ли не. Същото важи и за работа, но невинаги. Пазете се от фалшиви обяви и фирми фантоми. Внимателно проверявайте всичко, включително и позитивните мнения и коментари.

Стратегия 4: Предишни работни контакти и работодатели

Ако сте имали предишен позитивен опит с някои работодател, може да го потърсите за препоръка. Да го помолите да ви предложи някой, който търси хора като вас. Същото важи и ако имате работни контакти с отделни фирми или хора, които работят в тях. С тях можете да влезете в контакт, предлагайки услугите си.

Не забравяйте, че е много важно как се презентирате. Подгответе си хубаво CV (реално, а не измислено), мотивационно писмо и портфолио, ако е необходимо. Успех!

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР