Цезарово сечение – аристократизъм или необходимост?

0
1439

Според психолозите детето трябва да се ражда по естествен път. Детето днес се разглежда като личност още от майчината утроба и не бива да се нарушават естествените му права. Майката и малкото трябва да преживеят етапите на родовите преживявания, за да не се нарушава психическото развитие на детето.

Възможно ли е раждане на дете по естествен път, ако първото раждане е било с цезарово сечение? Отчитайки възможните усложнения, някои лекари не се наемат да дадат положителен отговор. Съвсем доскоро това беше общоприета практика – след цезарово сечение следващото раждане ставаше пак по операционен път. Освен това има опасност от непълноценно зарастване на матката в местата, където е имало операционна намеса. Затова след второто или третото раждане с цезарово сечение в някои страни предлагат стерилизация на жените, защото всяка следваща бременност е опасна и за майката, и за детето. Но времето тече и днес отношението към повторното цезарово сечение е променено. При някои жени е наложително и второто раждане да стане с операция, но при повечето раждането по естествен път е не само възможно, но и необходимо.

Има случаи, в които раждането втори път е възможно само чрез цезарово сечение. Това е например липсата на промяна в състоянието на организма на родилката, изисквало и първия път раждането да става чрез операция. Това може да бъде тесен таз, деформации и костни израстъци в малкия таз. Причина може да е и някакво соматично заболяване на жената – преживяна черепно-мозъчна травма, висока степен на късогледство, отлепване на ретината. При такива нарушения повторната операция е наложителна. При многоплодната бременност естественото раждане може да бъде затруднено или изобщо да е невъзможно. При високо кръвно налягане и при захарен диабет също се налага да се приложи цезарово сечение.

При положение, че новата бременност е настъпила в срок, по-малък от 2-3 години след първото цезарово сечение, също се пристъпва към операционния подход.

Второто цезарово сечение е технически по-сложна операция от първото. Преди всичко, възможността за забременяване след второто цезарово сечение се запазва само при 40 процента от жените. Това е свързано с нарушение на менструалната функция след втората операция от този вид. При жените, родили по естествен път след цезарово сечение, този процент е значително по-висок и не се губи способността да се раждат здрави деца.

Повторното цезарово сечение често предизвиква усложнения, сред които са нараняване на пикочния мехур, пикочопроводите и червата. При втората операция опасностите произлизат от изменението на нормалните анатомически взаимоотношения на органите, свързани с процесите на зарастване в мястото на оперативната намеса. Имената на усложненията са анемия, ендометрит, тромбофлебит на тазовите вени. Има и по-страшно – опасност от хипотоническо кръвотечение, което не се поправя с консервативни методи и се налага да се премахне матката – един не много рядък край на повторното цезарово сечение.

И новороденото чрез повторно цезарово сечение страда повече, отколкото детето при първата операция. Заради това, че проникването в коремната област изисква повече време, детето изпитва по-дълго време влиянието на упойката и затова има случаи на нарушение на мозъчното му кръвообращение. Увеличаването на времето за идване на бял свят може да е причина за задушаване или за  нараняване на шийната част на гръбначния стълб.

Така че и първото, и второто цезарово сечение трябва да се преприемат по категорични показания. А по козметични съображения е глупаво да се ляга под ножа.

Освен това след едно или две цезарови сечения естествено раждане е противопоказано. И разбира се, ако жената категорично откаже да следва природната пътека, се прави родилната операция.

Решенията как да се ражда в днешния свят могат да се вземат само след получаване на необходимата информация. Другото е по силите на онова, което ни е довело и поддържа на този свят.

Още полезни здравни съвети можете да намерите на Zdravezajenata.com.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР