Удобен домашен офис? Мисията възможна!

0
250

Мечтата да работим от вкъщи става все по-честа реалност за много хора. Интернет ни дава свободата да не сме вързани за никое място. В същото време много хора все пак предпочитат да са в работна обстановка, защото са установили едно нещо – домашните офиси обикновено се провалят.

Колкото и готино да звучи, да работиш от дивана си нито е лесно, нито е приятно. За да работим ефективно вкъщи, често се налага да закупим допълнителни устройства (каквито има в Digital Box), но и те не са достатъчни, ако средата ни не е както трябва. Нека видим какво е необходимо обаче, за да превърнем домашния офис във функционално място за работа!

Започваме от ергономията

Когато повечето хора прочетат „ергономия“ се сещат за някой интересно изглеждащ стол или нещо подобно. Истината обаче е, че ергономията представлява сфера в дизайна, която се отнася до специален начин на конструиране на всички пособия в работната среда, така че да са най-удобни за работа.

От тази гледна точка, почти всички може да бъде ергономично, ако е подбрано както трябва. На първо място е столът, на който стоим. Ако той е неудобен, рано или късно болките в кръста ще започнат да ни пречат на работата. Тук обаче следва и друг важен елемент – бюрото. Малко хора знаят, че височината на бюрото трябва да се регулира според собствения ни ръст. Това изключва всички бюра с фиксирана височина.

Можем да се разгледаме и за различни ергономични устройства. Те обикновено включват клавиатура, мишка и други такива неща, които да бъдат удобни при експлоатация.

Методи за комуникация

Ако работим вкъщи, но все пак трябва да координираме усилията си с даден екип, тогава няма да ни е много лесно да го правим, ако нямаме хубава комуникационна система. А лошото е, че това рядко се постига с евтини микрофони или слушалки. В такава ситуация някои хора избират да имплементират функционални конферентни системи, които са подходящи за работни разговори. Дали това е добро решение за конкретна ситуация трябва всеки да реши за себе си.

Да обърнем внимание върху осветлението

В днешно време много хора се опитват да разчупят визията на дома си, като го боядисват в интересни нюанси, добавят различни декорации и прочие. В действителност обаче, това често затъмнява обстановката, а предвид факта, че повечето домове не са добре осветени и без това, светлината става сериозен проблем.

Най-доброто решение в тази ситуация е да имаме заделена стая за офис, в която да пригодим светлината точно според нуждите си и да боядисаме стените в светъл оттенък. Повечето интериорни дизайнери биха предложили бяло или сиво, но всеки може да експериментира и със бледо синьо или зелено. Разбира се, не трябва и да се прекалява, защото оцветяването бързо може да започне да поглъща светлината, а това влияе и на продуктивността.

А що се касае до самата светлина – тя трябва да бъде в подходяща температура. Да, наистина светлината има определена температура, която я прави да изглежда от познатата ни жълта при волфрамовите крушки, до студената синя светлина на някои флуоресцентни лампи. За щастие, днес се предлагат много LED алтернативи, които можем да си подберем точно според нуждите. Най-добре е температурата да бъде по-неутрална, така че около 5000-5500К би било чудесен избор!

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР