София е на 17-о място по евтина бира: Кой е на първо?

0
932

Българската столицаСофия се нарежда на 17-о място в международната класация на Go Euro, която сравнява цените на кехлибарената напитка.
Средната цена на бирата в супермаркетите в София е 1,15 долара, а в заведенията 3,44 долара за 3,3 литра. Това означава, че средната цена за това количество бира в нашата столица е 2,29 долара.

Проучване на Go Euro твърди, че най-евтините места за пиене на бира в летните горещини не са в страните от т.нар. „Трети свят“, както може би биха си помислили повечето хора, а това са полският град Краков и украинската столица Киев. Предоставените от изследването данни се отнасят за 3,3 литра бира.

Средната цена на бирата в полския град е 0,62 щатски долара в супермаркетите и 2,70 долара в заведенията в града.

Киев също заема първото място в класацията на Go Euro заедно с Краков. В украинската столица 3,3 литра бира могат да бъдат закупени за 0,97 щатски долара от супермаркетите и за 2,36 долара в някое от овеселителните заведения. Това означава, че средната цена на бирата и в Краков, и в Киев е еднаква – 1,66 долара.

Братислава също е едно от местата, на които бирата е изключително евтина. Средната цена на алкохолната напитка в словашката столица е едва 1,69 щатски долара.

Испанският курортен град Малага е на трето място в класацията, поне според Go Euro. Там популярната напитка струва 1,72 долара за 3,3 литра.
Индийската столица Делхи също е сред евтините дестинации за пиене на популярната по целия свят напитка – 1,75 лева е средната цена на 3,3 литра бира. Това нарежда индийската толица на пето място в света.

Ето ги и останалите най-евтини за пиене на бира дестинации:
6. Хо Ши Мин (Виетнам) – 1,78 щатски долара за 3,3 литра;
7. Мексико Сити (Мексико) – 1,96 щатски долара за 3,3 литра;
8. Белград (Сърбия) – 1,97 щатски долара за 3,3 литра;
9. Асунсион (Парагвай) – 1,98 щатски долара;
10. Банкок (Тайланд) – 2,11 долара.
Най-скъпата бира в света, поне сред включените в тази класация населени места, е в швейцарският град Женева. Там 3,3 литра бира струват средно 1,87 щатски долара (в големите вериги) и 10,77 долара (в заведение). Това означава, че средната цена на бирата в града е 6,32 долара.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР