Лесни съвети за по-здравословно хранене

0
343

Не е тайна, че всички искаме да имаме по-хубава фигура, но много от нас се примиряват с това, че няма да я получат, тъй като изисква много жертви и хранене с гадна храна. Е, това не е точно така. Истината е, че здравословното хранене е доста по-лесно и може да се постигне дори и да не си го готвим сами. В нишата на доставка на храна София предлага много възможности, а доста от тях са и здравословни. Ето защо няма от какво да се притесняваме!

Тайната обаче е да направим здравословното хранене по-лесно и по-вкусно от традиционното. Ако направим здравословните избори навик и свикнем с тях, ще видим колко лесно можем всъщност да постигнем фигурата, която искаме. Затова днес сме ви приготвили няколко бързи съвета, които да направят здравословното хранене безпроблемно!

Избирайте цели, а не преработени храни

Това правило е може би най-важната част от здравословното хранене. Ако спрем да се храним с преработени храни, бързо ще забравим и за другите си вредни навици. Кои храни обаче можем да считаме за непреработени и как да избираме по-добри такива? Нека видим бърз пример.

Ако ни се хапва нещо от месо, далеч по-добре е да изберем някоя хубава пържола, която знаем как е направена, отколкото колбас. Колбасите, луканките и другите такива меса са типичен пример за преработена храна. От друга страна пържолите, пържолите (дори и по-мазните такива), бутчетата и крилцата са непреработени. Дори сланината е по-добър вариант от преработените меса.

От гледна точка на постните избори, за преработени храни можем да смятаме всички такива, които са приготвено от бяло брашно. При него е премахната най-полезната част на зърното, което го прави в общи линии вредно за нас. Картофеният чипс също е преработена храна, която е добре да избягваме.

По-добре мазно, отколкото сладко

Много хора знаят, че от сладкото се пълнее, но и прекалено много от нас си мислят, че е по-лошо да ядем мазни храни, отколкото сладки такива. Това обаче далеч не е така. Нашият организъм е еволюирал да се засища с протеини (белтъци) и мазнини. Той много обича и въглехидрати, тоест сладко, но не се засища от тях, защото те са отличен източник на енергия и ако ги имаме в по-големи количества, тялото смята, че това е по-добро за него.

Затова ако искаме да се справим с глада, можем да изберем просто по-мазни храни, без да се притесняваме от това. Разбира се, не трябва и да са преработени прекалено много, така че споменатите по-горе колбаси отпадат. Добър избор са мазните риби като скумрия, херинга и сьомга, както и сардини, шпроти, дори цаца. Ако пък ни е трудно сами да си приготвяме риба или просто не обичаме да го правим, лесно можем да си поръчаме такава от някоя онлайн платформа като Foodpanda.

Не избягвайте глада

Повечето хора не обичат да се чувстват гладни, но истината е, че леко ниво на глад всъщност е много добре за организма ни. Не само, че забързва метаболизма, но и ни помага да отслабнем, защото така не претъпкваме тялото си с храна. Една от тайните защо в Япония хората са толкова са слаби е именно в това, че те ядат до 80% засищане, а не до преяждане, както повечето от нас!

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР