Как се избират икони за празници?

0
1428

Хората вярват, че иконите, на които се изобразяват различни светци, могат да покровителстват дадени групи от хора или явления от живота им. Тази публикация има за цел да опише кои икони са подходящи за къщата и кои за подарък за лични или църковни празници.

Икони за любов. Св. Лазар покровителства брака, а християните вярват, че икона с неговия образ има сила да насочва неженените към бъдещия им жених. Светиците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София пък покровителстват необвързаните да срещнат сродната си душа и иконите с тяхното изображение напътстват неомъжените към голямата си любов.

– Икони за сватба. Когато се ходи на сватба, едни от най-често подаряваните икони са тези на Божията Майка Богородица и св. Мина. Иконите с образа на св. Мина, християните вярват, че носят здраве, сбъдват желания и защитават дома. Всяко християнско семейство е добре да има икона с лика на св. Иван Рилски, тъй като според християнството, той е покровител на българския народ. Когато се подарява икона на кумове на женитбата, най-често се подарява икона на Йоан Кръстител.

– Икони за бременност и раждане. Светците, които имат силата да подкрепят бременните и родилките са св. Анна, св. Екатерина и Света Марина, св. св. Козма и Дамян Безсребърници, Преподобна Доминика и св. Мъченица Варвара. Когато предстои раждане на дете е добре в дома да се постави икона с един от изброените светци, които помагат за забременяване и лесно раждане.

– Икони за кръщенета. Когато предстои кръщене, най-подходящата икона за подарък на детето или родителите му, са иконите Богоявление (Йоан Кръстител кръщава Христос в река Йордан), Исус Христос, Архангел Михаил, Богородица или светеца, на който е кръстено детето.

– Икони за детската стая. Най-подходящи за стая на дете са иконите, на които е изобразен Ангел. Архангел Михаил покровителства дома и го защитава от зли очи и зли сили. Отлично решение е и икона с изображение на Божията Майка с Младенеца, както и на Господ Исус Христос. Християните често красят детската стая и с икона на светеца, на който е кръстено детето.

 

Източник: http://cybertropix.com/

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР