Как да удължим живота на лаптоп батерията?

0
1286

Ако имате лаптоп или ултрабук то тогава вие добре знаете, че са нужни не повече от няколко часа работа с някой по-натоварващ софтуер, за да се изтощи батерията му. Ако нямате достъп до захранваща мрежа или резервна батерия за ноутбука, тогава може да се окажете в много неприятна ситуация. Да не забравяме и факта, че лаптопа може да ви служи поне 5-7 години, докато живота на батерията му в най-добрият случай е 3-4 години при нормална експлоатация.

Съвсем друг е въпросът ако я експлоатираме неправилно – тогава капацитета и намалява още преди да е минала първата година от закупуването и а при екстремни случаи тя може да си замине и за дни.

Може би всеки от нас си е задавал въпроса „Как да ползвам лаптопа, за да се извлече максимума от батерията?“

Ако притежавате нов или лаптоп втора ръка, закупен през последните 10 години, то той най-вероятно е с литиево – йонна или полимерна батерия. Старите лаптопи бяха с никел – кадмиеви батерии или с никел – металхидридни, но новите са много по-леки от тях, с по-малки размери са и капацитета им е по-голям. Освен това новите нямат ефект на паметта, могат да се зареждат по всяко време (дори е препоръчително, защото за разлика от старите те не трябва да се изтощават до край.  Новите операционни системи след Vista, Windows 7 и т.н. имат функция да изключват мобилния компютър, когато в батерията остане 5% енергия.
Когато ви се наложи по-продължително да отсъствате и да не ползвате лаптопа е задължително, или хайде да кажем наложително, но и първото е вярно да свалим батерията от лаптопа, като преди това сме я заредили над 50% и да я оставим на хладно място. Така се избягва нейното окисление и се увеличава живота и. Частичното зареждане се прави, защото дори като не се работи с батерията тя губи по малко от заряда си и ако не е заредена може да настъпи така наречената „тиха смърт“.

Освен това изтощената напълно батерия, когато се сложи в лаптопа, включването и към зарядното и в същото време пускането на компютъра може да доведе до избухването и заради налягането, което се получава в клетките й. Затова един съвет от мен: Ако батерията е изтощена, поставете я в лаптопа, включете зарядното и оставете да се зареди поне 1 час без да включвате лаптопа.
Независимо дали притежавате нов или употребяван лаптоп с марка DELL, SONY, LENOVO, Toshiba, IBM, ASUS, ACER или друга, съхраняването на батерията им при ниски температури забавя окисляването им и удължава живота им. Претоварването и високите температури са най-големият враг на батерията, като дори има случаи на запалване на батерии именно поради тези 2 причини. Много от мобилните потребители държат лаптопа в автомобила си – това е равносилно на съсипване на батерията му. Лаптоп на седалката в колата през лятото при високи температури или още по-лошо на слънце, в комбинация с напълно заредена литиево-йонна батерия може да предизвика сериозна амортизация буквално за часове.

Същото важи ако лаптопа ви редовно прегрява поради някоя от следните причини:

  1. Недобро охлаждане на някой компонент /процесор, видео карта/
  2. Замърсяване или още по-лошо спиране на някой вентилатор
  3. Работа с ноутбука на неподходящи места: върху одеяло, на леглото или друга мека повърхност, на плажа или другаде където има опасност от попадане на външни частици.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР