Как да върнем децата си към традиционните игри?

0
839

Днес много родители изпитват затруднения да откъснат детето си от компютъра и смарт устройствата. С развиването на дигиталните технологии и компютърните игри, мисията става все по-невъзможна. За много деца играта на криеница или четенето на книги звучи остаряло и скучно.

За да върнете децата си към традиционните игри, потърсете мнения на различни психолози и специалисти, за да откриете най-правилният подход за вашия малчуган.

Обърнете му внимание!

Играйте с него. Когато вижда, че се интересувате от заниманията му много по-лесно ще общува с вас. За него е важно да знае, че разбирате, какво прави и защо го прави. Изградете доверие помежду си. Така по-лесно ще ви послуша за игрите, които вие ще му предложите.

Спестете му време

Спокойно може да му кажете, че за времето, което „губи“ във видео игри, може да се запише на уроци по плуване или тенис. Позволете му да покани приятел вкъщи или му купете интерактивна игра с цветове и заплетени загадки. За вдъхновение разгледайте някои идеи за интерактивни игри.

Светът не се върти само около компютърът – докажете му го.

Бъдете изобретателни – организирайте забава

Уплътнете почивният ден като му организирате изненада. Разучете какви интересни мероприятия има във вашият град. Заведете го в лунапарка или в парка. За да му е по – интересно викнете и приятелите му. Може да организирате интересни състезания с награди на открито. Игрите от „едно време“ винаги са на мода – импровизирайте.

Правите ремонт – дайте му четка, боя и го оставете да твори. Нека се забавлява. Позволете му да помогне на комшийката с градинката пред блока или разходете кучето заедно. Винаги е по-добре да се поизцапа, отколкото да стои с празен поглед пред монитора.

Похвалата е важна

Най-важното във всяка активност е детето да се забавлява. Постижение също носи наслада, но то не трябва да бъде водещо и на всяка цена. Похвалете го за медала по карате или сертификата по рисуване. А ако няма медал или сертификат – похвалете го дори повече! Това ще го стимулира да не се отказва за напред.

Мнението на детето е важно – не го пренебрегвайте. Споделяйте емоциите и интересите му. Не му забранявайте да играе компютърни игри, а по-скоро му покажете колко забава има отвъд тях. Правилно разпределено времето ще му позволи да прави всичко, което обича…в здравословни дози.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР