Банско – приказно кътче за почивка насред планината

0
902

Едва ли името „Банско“ е непознато за някого у нас, та дори и в чужбина. Банско се е превърнало в еталон за вълнуваща и незабравима зимна или Коледна почивка в България на хотел в планината. Той е един от най-големите ски курорти у нас. Не само през зимата обаче градчето е идеалното кътче за почивка. В целия регион има какво да видиш, да се докоснеш до природни красоти и история.

Градът се намира близо до Благоевград и се разпростира в полите на Пирина. На 150 км от София и на 140 от Пловдив Банско е предпочитана дестинация за почивка през всички сезони.

Най-посещаван е обаче през зимата поради отличните условия за ски туризъм. Ски базата предлага новоизграден кабинков лифт, модерни съоръжения, ски екипировка, ски училище.

В непосредствена близост до Банско е националният парк Пирин. Ски курортът се слави с най-дълъг ски сезон, от декември до май, и има едни от най-добре поддържаните ски писти.

Ски туризъм в Банско

Ски писти

В планината край Банско има два основни ски пункта – Чалин валог и Шилигарника. И двете писти са отлично оборудвани и до тях се стига за около 20 минути с новия кабинков лифт. Ски пистите са разпределени според нивото на практикуващите – около 30% от тях са подходящи за начинаещи, така че инструкторите насочват все още неопитните туристи към тях. Най-голяма площ заемат ски пистите за напреднали – около 40%. Има и писти за професионални скиори и те представляват 25-30% от ски територията на Банско.Лифтове

Лифтовете са предостатъчни за всички туристи, посещаващи курорта. На разположение са 5 четириседалкови лифта, един три-седалков, шест ски влека, десет детски ски влека.

Снежна покривка

Курортът не разчита само на природния сняг. Има седем километров път, който се поддържа с изкуствен сняг чрез машини.
Целият ски път до високите писти е осветен и през нощта, което го прави чудесна и романтична разходка през зимата или в навечерието на Коледа.

bansko-snimka

Релеф

Тук релефът е забележителен. Пирин е характерна със своя алпийски вид релеф до трите си върха. Затова и Банско е предпочитан и харесван ски курорт както от българи, така и от чужденци – напомня на Алпите. А фактът, че може да съчетаете любимия зимен спорт с празнуването на Коледните празници в България, прави курорта още по-привлекателен за любителите на планината.

Уникалната атмосфера на Банско

Банско е притегателна за множество туристи всяка година, през всеки сезон и най-вече зимата. Това се дължи не само на красивата природа. Банско е уникално съчетание от архитектура, автентична старинна българска атмосфера, природни дадености и съвременни модерни туристически условия.  Курортът предоставя отлични ски съоръжения, висок клас хотели, удобна инфраструктура, в същото време предлага и множество исторически забележителности и традиционна българска обстановка.

Побързайте и резервирайте своята Коледна ваканция в България и изберете най-вълнуващото предложение от сайтовете с коледни оферти за 2016 година.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР